Eet niets dat uw grootmoeder (of overgrootmoeder) niet als voedsel zou herkennen

zegt Michael Pollan (journalist, filosoof, geeft les aan Berkely en schrijft regelmatig voor The New York Times) in zijn boek ‘Een pleidooi voor echt eten. Manifest van een eter”

Ja, inderdaad, ik ben eens wat meer gaan lezen over ‘echt eten’.

Mocht je weinig tijd hebben, zelf vat de schrijver zijn boek al samen in de inleiding:

Eet echt voedsel. Niet teveel. Vooral planten.

Pollan pleit voor een voedingspatroon waarin zoveel mogelijk ‘echt’ (= onbewerkt voedsel) wordt gegeten. Wegblijven dus uit de schappen van de kant-en-klaar maaltijden. Geen voorverpakte producten. Het goede nieuws is dat je dan ook veel minder geld kwijt bent en het lijkt me ook een stuk handiger dan een ingewikkeld dieet om af te vallen.

Om over na te denken: Michael Pollan:
Welke krachten schuilen er achter de (Amerikaanse) voedingsindustrie?

1. 32 miljard dollar marketing

2. een wisselende basis van de voedingswetenschap die afhankelijk van hoe je er tegenaan kijkt, de grenzen van onze kennis van eten en gezondheid constant oprekt of gewoon heel vaak van gedachten verandert omdat het een gebrekkige wetenschap is die veel minder weet dan zij wil toegeven.

4 gedachten over “Eet niets dat uw grootmoeder (of overgrootmoeder) niet als voedsel zou herkennen”

 1. Puur eten is ook veel lekkerder. Ik vind dat je het proeft of je een kant en klaar zakje groenten in je wok gooit of dat je de verschillende groenten zelf snijdt. Zelf snijden van je voedsel is zó gebeurd, het is veel verser en je weet wat je in je maaltijd hebt zitten. Om niet te spreken van een kant en klaar maaltijd waar alle ingrediënten bij elkaar gesmeten zijn, compleet met extra vet en suiker. Brrr
  (de eerlijkheid gebiedt mij overigens te zeggen dat ik best wel eens een kant en klaar zakje groenten koop, of een stoommaaltijd bereid, maar dat is dan echt uit luiigheid of tijdgebrek. Smakelijk is anders)

  Like

  1. Beginnen met basissmaken, ik ben het er mee eens. Wortel moet naar wortel smaken.
   Jonnie Boer (kok) weet waar hij het over heeft in het filmpje.
   En marketing daar kunnen ze in Nederland ook wat van…

   Like

Reacties zijn gesloten.