Elke dag beslissen over je eigen leven

zo verwoordt de burgemeester van het Zuid-Spaanse dorpje Marinaleda (niet zo ver van Ecija) de reden waarom verkiezingen 1x per vier jaar niet voldoende zijn. In Marinaleda worden per jaar zeker 100 volksvergaderingen gehouden.

Bekijk het korte filmpje van nieuwsuur:

Juan Manuel Sanchez Gordillo is al sinds 1979 burgemeester van het dorp. ” Utopia houdt alleen op als we er zelf niet langer in geloven of als we vermorzeld worden door het systeem. Wij bieden een alternatief voor het kapitalisme”.

Mensen bouwen hun eigen huis met materiaal dat aangeleverd wordt via de gemeente. Ze betalen vervolgens 15 euro huur per maand, en na 30 jaar wordt het huis hun eigendom en blijft in de familie. Banken en makelaars zijn niet welkom in het dorp. Banken, de oorzaak van de crisis, behoren de crisis op te lossen volgens Juan Manuel Sanchez Gordillo die Che Guevara als grootste inspiratiebron ziet. De koning staat voor hem symbool voor corruptie waar hij niets van wil hebben.

Hoe doet hij het allemaal in Marinaleda en vooral ook werkt het? De bewoners spreken er over grote saamhorigheid, bijna iedereen heeft werk (maar 3% werkeloosheid) en men doet er veel vrijwilligerswerk.

Wij vinden dat het voor de mensen niet volstaat om slechts om de 4 jaar te kiezen, want ze moeten elke dag beslissen over hun eigen leven.