Les miserables gaat niet over de Franse revolutie

MV5BMTQ4NDI3NDg4M15BMl5BanBnXkFtZTcwMjY5OTI1OA@@._V1._SY317_Vanochtend hoorde ik alweer iemand voor de radio beweren dat “Les Miserables” (3 Golden Globes) over de Franse revolutie gaat.
Nee.
Het verhaal van Les Miserables begint in 1815 en eindigt omstreeks 1832. De Franse revolutie begon in juni 1789 dus Les Miserables speelt zich af na de revolutie. Het gaat over Napoleon en de slag bij Waterloo en de Parijse studentenopstand in 1832.

Een van zijn meest indrukwekkende romans van Victor Hugo: ‘Les Misérables’ verscheen in maart 1862 – dus vorig jaar 150 jaar geleden – eerst in Brussel en pas later in Parijs en dat werd in Brussel gevierd.

Waarom in Brussel?

Bij de anti-parlementaire staatsgreep van Napoleon III in 1851 riep Victor Hugo de Fransen op tot verzet en moest hij halsoverkop met een vals paspoort naar Brussel vluchten. Uitzonderlijk was dat niet. De Belgische hoofdstad bood toen wel vaker onderdak aan dissidenten; België had immers een progressieve grondwet.

Dit verhaal van Victor Hugo in Brussel kun je op deze website lezen hier
Trouwens behalve in Belgie verbleef Victor Hugo in ballingschap in Jersey en Guernsey en in Luxemburg. In Vianden in Luxemburg kun je het het huis en museumbezoeken.

Les miserables werd in zo’n 24 landen en in net zoveel talen opgevoerd als musical en is de meest populaire musical ooit. Koos Susan Boyle niet voor een liedje uit Les Miserables: I dreamed a dream?