Vegetarisch eten, Happy Cow en het Dovemansorendieet

IMG_0102 (500x375)Het is voor mij voor het eerst dat ik lees over Happy Cow. In het herfstnummer van het Vegan Magazine een interview met de oprichter Eric Brent. Op de website van Happy Cow (ik- koe- mag blijven leven daarom heet de organisatie Happy Cow) kun je doorklikken om overal ter wereld restaurants te vinden waar je vegetarisch of zelfs veganistisch kunt eten. Ik klik direct Utrecht aan en zie dat er gelukkig al heel wat opstaat. Bij Leeuwarden staat echter geen enkel restaurant genoemd dus hierbij roep ik alle vegetariers uit Leeuwarden op om….

IMG_0107 (500x375)Met veel plezier had ik net het boek van Maarten ’t Hart- Het Dovemansorendieet (2007)- gelezen waarin je het antwoord krijgt op de vraag: Hoe komt het dat ’t Hart zijn hele leven broodmager is gebleven, terwijl hij een weergaloze schrokop is? Niet alleen daar krijg je een antwoord op maar je krijg veel gedegen informatie over allerlei producten en over de werking van die producten in ons lichaam. En het is een grappig boek (hoofdstukken als “Niet ontberen maar laxeren”) Verder ontkracht hij de onzinnige aanname dat je van bewegen snel afvalt.En waar hij het er uitgebreid over heeft, verbaast het hem dat dieetboeken zelden reppen over de stoelgang. Hoe komt het dat die boeken zo populair zijn terwijl…

Wie zich enigszins verdiept in dat immense aanbod van dieetboeken, constateert al snel verbaasd dat de diverse eetgoeroes onder steeds weer een andere titel steeds weer hetzelfde boek publiceren.

En de reden waarom mensen “houden” van dieten:

Een dieet, dus een geheel van voorschriften, van geboden en verboden, komt tegemoet aan de dieptste wensen van de mens. Net als de hond is de mens een organisme dat graag een aantal scherp geformuleerde verbodsbepalingen opgelegd krijgt.

Mensen vinden het ook heerlijk om als een stout kind de dieetregels weer te overtreden: volgelingen van Sonja Bakker (zijn die er nog?) lassen stuk voor stuk een Schijt Aan Sonja (SAS) dag in.

Elke opleiding dietetiek zou studenten dit boek moeten aanbevelen. Maarten maakt gehakt van alle diëten en legt uit waarom ze toch altijd zo populair zijn. Net als Ivan Wolffers die zich verdiept heeft in gezond eten, is Maarten ’t Hart niet zo enthousiast over teveel zuivel en in ieder geval zeker geen oude kaas want daar krijgt hij hartkloppingen van. Maar ja, we hebben een zuivelindustrie, een vleesindustrie en vul het maar in. Sla een marketingboek open en je ziet hoe wij vanaf het moment dat we de supermarkt binnenkomen verleid worden om allerlei (liefst bewerkt want winstgevender voor de verkoper) producten te kopen die niet goed voor ons zijn.

O, roept iedereen dan, maar ik weet het niet meer wat ik moet eten. ’t is niet ingewikkeld hoor. Hoewel, ook Maarten die een hekel heeft aan al die dieetboeken toch komt met een lijst aanbevolen en te vermijden.
Lezen dat boek! En als je weinig tijd hebt verklap ik vast een beetje: groente, fruit, peulvruchten, roggebrood, jonge kaas, noten, zoetwatervis (verantwoord gekweekt), zilvervliesrijst, gekookte aardappels of gestoomd, eieren, olijfolie.En: pure chocolade en niet meer dan 2 glazen rode wijn per dag.
Proost!

Advertenties

Reacties staat uit voor Vegetarisch eten, Happy Cow en het Dovemansorendieet

Opgeslagen onder Alledaagse dingen, Duurzaamheid, Eten, Humor, Inspiratie

Reacties zijn gesloten.