Utrecht, houd (van) je bieb op de Oude Gracht!

laat je niet kistenGenieten in het centrum
We hebben een prachtige Centrale Bibliotheek in Utrecht, op de Oude Gracht. Een toplocatie: een sfeervol gebouw met blauw glas-in-lood en op alle verdiepingen een mooi uitzicht. De bibliotheek wordt veel bezocht, er heerst een prettige sfeer. De mensen in Utrecht houden van de bibliotheek. Je kunt er lekkere koffie drinken en er is voldoende ruimte.

Onzin
lekker lezenEen tijdje terug werd er beweerd dat de bibliotheek te klein zou zijn. Wat een onzin! Dat alleen omdat er een paar mensen zijn die graag een prestige-pand willen. Waar? Aan het totaal niet inspirerende veel te drukke en vlakbij het station liggende Smakkelaarsveld. Waarom moet alles trouwens nieuw nieuwer nieuwst? Nog steeds zo blij met die beslissing destijds om Hoog Catharijne te bouwen?

Een groot project. Iedereen weet wat daar mis kan gaan. Teveel geld,ruzie, faillissement, bouwput…
Echter, ik hoef het helemaal niet te hebben over wat er mis kan gaan. Gemeenteraad Utrecht, U kunt gewoon beslissen dat we dit niet nodig hebben.

Meerderheid of niet?
Op de website van de RTVUtrecht kunt u erover lezen.
Donderdag 19 december stemt de gemeenteraad Utrecht over het definitieve voorstel om de Bieb++ te bouwen. Daarmee zijn tientallen miljoenen euro’s gemoeid. Het lijkt erop dat er geen meerderheid is voor het plan. De PvdA en het CDA zijn voor. D66 en de ChristenUnie twijfelen. De overige partijen zijn tegen het plan. De afkeer van de VVD betreft vooral de bouw van een bioscoop. De liberalen noemen dit een gemeentebioscoop omdat er erg veel belastinggeld in gaat zitten. Ook ziet de VVD niet de noodzaak om een bibliotheek te vestigen op het Smakkelaarsveld. De grond behoort tot de duurste van het land.

Hebben wij een nieuwe bibliotheek nodig? of een nieuwe bioscoop? Wat is er mis met de bioscopen die we al hebben en de fantastische filmhuizen: Springhaver en het Louis Hartlooper Complex? Die hebben niet eens subsidie nodig maar varen op eigen kracht. Uitbreiding met subsidie is niet nodig. We betalen dan als burgers 2x.

Niets bouwen is soms het beste
We zijn HEEL BLIJ met de bibliotheek aan de Oude Gracht, dat is namelijk al een bibliotheek+++. Prachtige locatie, prachtig gebouw, mooi uitzicht en op zomerse dagen met de ramen wijd open (die gelukkig open kunnen, dat kan bij nieuwe gebouwen nooit) de vertrouwde Binnenstadgeluiden.

Te groot is niet goed
Wat gebeurt er met grote prestigeprojecten? Utrecht is geen Amsterdam, daarom is het Utrecht. Utrecht is geen Rotterdam, of Den Haag, of …. Utrecht is lekker Utrecht. Laten we mooie oude gebouwen met een publieke functie koesteren.

De bieb en de binnenstad
Wij (bibliotheekliefhebbers) inwoners van Utrecht willen dit niet. En het gaat toch om ons? Niet om de projectontwikkelaars en de mensen die hier aan verdienen? We houden van onze bieb in het centrum. Een bibliotheek hoort midden in het hart van de stad en niet bij het station.

Geleerd
Gemeenteraad denk na en stem tegen omdat U stemt voor duurzaamheid (niet bouwen=beter) en voor uw eigen bewoners. U hebt misschien een klein beetje geleerd van de beslissingen over het ABC-straatje

Het boek
Kies voor uw burgers, kies voor Het Boek in het Centrum. Het is een simpel ABC-tje:
Altijd het Boek in het Centrum
Trouwens zijn Maarten van Rossem (roep die PvdA even tot orde en verklaar dit absolute waanzin in een lange humoristische monoloog waar niemand een speld tussen kan krijgen) en Henk Westbroek (maak je hier maar eens boos over) al gevraagd om actie te voeren voor: Altijd het Boek in het Centrum? Op de wijs van “zelfs je naam is mooi”?
Zorg ervoor dat we geen heimwee krijgen naar die prachtlocatie op de Oude Gracht. Laat het zijn – laat het zijn

Acties
Utrecht – Laat je horen én zien. Ga demonstratief een boek zitten lezen voor het Stadhuis op de Stadhuisbrug vlakbij de Oude Gracht donderdag 19 december: een zit-lees. Laten we donderdag allemaal een bibliotheekboek meenemen en in een lang lint, hand in hand, boek in boek, rondom de bibliotheek gaan zitten of staan.
Of misschien een flash mob met als liedje: Non, non rien n’a changé (tout a continué)
Twitter #ABC (altijd boek in Centrum)#BU (Bieb Utrecht), maak muziek, dicht, facebook, schrijf, fotografeer, blog, snapchat, praat, zing, bid, lach, vecht en bewonder.
Plaats een bericht onderaan de website: op de website van RTV Utrecht bij de reacties van lezers.
Steek een kaars op.
Dank!

foto van boekenstapel afkomstig van Soizick Meister “Bücherturm”.Inkognito