Next Goal Wins

.

Daarom sporten zij

Je vergeet dat er redenen zijn om van voetbal te houden. Het is een sportieve krachtmeting, je moet samenwerken, je moet zorgen dat je conditie op peil blijft, je moet je soms ondergeschikt maken aan het team, vaak een tandje erbij zetten, je grenzen verleggen, iets bereiken waarvan je van te voren niet had gedacht dat je het kon. Als het goed is, dan is het iets waar je naar uitkijkt, waar je met plezier je helemaal uit de naad werkt. Niet omdat je er heel veel geld voor betaald krijgt, welnee, omdat je niets mooiers kunt bedenken dan lekker spelen.

Zin in!

De documentaire maakt dat je zin krijgt om een sliding te maken, je helemaal in het zweet te werken, een berg te beklimmen (of gewoon een stukje te gaan hardlopen..)Je zou al deze positieve dingen bijna vergeten vanwege al het voetbalge(w)eld. Dat spoort niet.

Het beste 

De documentaire Next Goal Wins haalt al dat plezier weer naar boven, het ontroerde mij. Een (Nederlandse) coach Thomas Rongen die nog met voetballegendes als George Best en Johan Cruijff speelde, en jaren als trainer/coach in de VS werkte, is de enige die zich aanmeldt om het team van Amerikaans Samoa te trainen.Een team dat nog nooit een wedstrijd gewonnen heeft en ooit verloor van Australie met 30-0 of 31-0.Thomas Rongen geeft hen het beste van zichzelf en krijgt er veel voor terug.

“These guys play because they love to play”. Een speler, Jaiyah,  wordt als eerste transgender ooit, door hem opgesteld in de basis van een WK-kwalificatiewedstrijd. “Jaiyah is geen man of vrouw maar een voetballer.”

Hart

Het zou mooi zijn als allerlei veelverdieners (coaches én voetballers) deze documentaire zouden bekijken en hun hart ervoor openzetten. O ja, jullie moeten hem ook zien natuurlijk (had je al kaartjes?) en niet wachten totdat ze er een half minuutje tijd aan spenderen in DWDD. Laat de Wereld maar even stilstaan en geniet van Next Goal Wins, gemaakt door de Britse documentairemakers Mike Brett en Steve Jamison