Nu nog een visie op onderwijs graag

Gefeliciteerd allemaal: 8,5 miljard euro om het onderwijs structureel te verbeteren. Een fluitje van een cent?

(Nog niet gelezen over Het Nationaal Plan Onderwijs? Zie https://nos.nl/artikel/2369072-8-5-miljard-euro-om-corona-achterstanden-in-onderwijs-weg-te-werken.html)

Een halvering van het collegegeld en langer heen en weer kunnen reizen. Tja. Als je na een te dure maaltijd de helft van je geld terug krijgt is de maaltijd niet opeens veel beter. En als je langer heen en weer kunt reizen dan moet het wel naar een plek zijn waar je goed onderwijs krijgt. 

Is dit probleem door Corona ontstaan?

De kansenongelijkheid, het gebrek aan kwaliteit van docenten of het algehele gebrek aan docenten, problemen met werkdruk, te grote klassen, te veel uren om lessen goed voor te bereiden, het is niet allemaal aan de corona crisis te wijten. Sterker nog: al deze problemen waren er al héél lang maar opeens ziet men ze.

Verkiezingen? Omdat het bedrijfsleven en zzp’ers geld kregen? Omdat ouders zien wat hun kinderen (niet) leren op school/thuis?  Dat  ze veelal niet worden begeleid (of niet)om zelfstandig te worden?

Bij standbeeld van Mahatma Ghandi in Utrect bij de Universiteitsbibliotheek in de binnenstad

Basisscholen

Laten we met de basisscholen beginnen. Zij krijgen ongeveer 180.000 euro per school (6600 scholen). 

Wat  is het grootste probleem van basisscholen?

 • een tekort aan docenten (moet ik dit nog uitbreiden met woonruimte-problemen in grote steden/gebrek aan begeleiding, zorgen om zij-instromers die snel weer uitstromers worden…)
 • een tekort aan kwaliteit (hoe leid je zo snel goede docenten op? Hoe is de kwaliteit van de opleiding, hoe staat het met de digitale kennis)
 • kansenongelijkheid
 • te hoge werkdruk van de docenten
 • te grote klassen
 • loonkloof (een basisschooldocent krijgt minder dan een docent op een middelbare school. Waarom? Zegt u het maar)

Wat los je  op met een zak geld die je heel snel op moet maken? 

Slob, demissionair minister van basisscholen -en middelbare scholen noemt het de scholen vrij laten.”Ze mogen zelf een plan maken, we geven geen blauwdruk”. Nee,  dat zou een visie vereisen en dat is lastig als je geen visie hebt. 

 • Wie moeten er nu heel snel een plan maken omdat het geld ook snel uitgegeven moet worden? Die overbelaste docenten, de directeuren?
 • Wat heb je nodig om een goed plan te schrijven? Externen, begeleiders, iemand? Brainstormsessies?

Een visie kost tijd, reflectie, energie, medewerkers van kwaliteit, structuur, ….. Op elke school is er een ander probleem op te lossen hoewel er ook grote overeenkomsten zijn. 

Tekenen bij het kruisje

Dat gaat  nooit lukken in beperkte tijd, dus behalve mensen inhuren voor een goed plan, ook mensen inhuren om te helpen het plan uit te voeren. Ha! Denken commerciële partijen. Mijn huiswerkinstituut/coaching/…. heeft een uitstekend plan dat precies past in uw budget. Wij willen wel bijlessen bij u op school komen geven voor . …. geld. Wij hebben voldoende mensen want wij betalen wél een marktconform salaris.

Waar doet dit ons aan denken? O ja, de reïntegratie, jeugdzorg, ….., externen springen graag in zo’n gat voor een jaar of twee. En de demissionaire regering kan zeggen “We hebben jullie een hoop geld gegeven, wat willen jullie nú weer… Is het nooit goed?”

Innovatie omdat het moe(s)t of omdat het kan

Opeens moesten scholen allerlei dingen aanpassen online vanwege de corona crisis. Scholen die het altijd al goed deden lukte dat uitstekend met heel hard werken. Scholen die er altijd al moeite mee hadden, bleven er over het algemeen moeite mee hebben en stoppen waarschijnlijk direct met de voorzichtig gestarte innovatie.

Scholen die uitstekend zelfstandig opereren wisten al wat belangrijk is voor leerlingen om te leren of liever gezegd: hoe je ze zelfstandig kunt laten leren en dat is niet met bijlessen.

Bijlessen of leren leren

Als de kwaliteit van het onderwijs goed is dan heb je immers geen bijles nodig. Leer je leerlingen zelf verantwoordelijk te nemen voor hun eigen leerproces (ja, dat kan ook op de basisschool) leer je ze gepersonaliseerd leren, dan leer je ze iets voor de rest van hun leven.

Gepersonaliseerd leren weerspiegelt de situatie die kinderen later zullen tegenkomen: het kunnen combineren van individuele behoeften en vaardigheden binnen een gecombineerde teaminspanning

https://wij-leren.nl/gepersonaliseerd-leren-voordelen.php

Middelbare scholen

Het probleem op middelbare scholen lijkt op het probleem op basisscholen. Ook daar blijkt het lastig om docenten vast te houden, ze goed te begeleiden, om een samenhangend programma aan te bieden waarbij leerlingen leergierig zijn en blijven en gedreven door hun interesse dingen willen weten. 

 • Wat wil je? 
 • Wat heb je daar voor nodig?
 • Hoe ga je dat concreet aanpakken? 

Dat is niet zo raar want wat ze als basisschoolleerlingen niet hebben geleerd, weten ze niet opeens als middelbare scholieren. Bovendien worden op sommige scholen leerlingen niet gestimuleerd om zelfstandig keuzes te maken. Soms is er voor hen al bepaald welke boeken ze mogen (pardon moeten) lezen en hoe ze er precies verslag van moeten doen. Formats. Het aanleren van vaardigheden of iets uitleggen schiet er soms weleens bij in. De ene ouder lost dat op met wat bijlessen inkopen, of soms heel veel bijlessen inkopen en vooruit nog een bijspijkerkamp, de ander heeft slapeloze nachten. 

MBO

Op het MBO is het grootste probleem de stageplekken en de gedegen begeleiding. Zonder stageplek wordt er niet geleerd hoe het in de praktijk zit. Ook moet het trouwens wel de juiste stageplek zijn. Pas als je tijd stopt in een goede begeleiding dan kun je iets van het niveau verwachten.

Wat kan de politiek doen?

 • De loonkloof tussen docenten van de basisschool en middelbare school zal moeten verdwijnen
 • de lerarenopleiding moet kwalitatief beter worden en docenten opleiden die gepersonaliseerd leren stimuleren.
 • structureel geld in het onderwijs stoppen, met een goede visie de beste mensen plannen laten ontwikkelen
 • een oplossing zoeken voor het gebrek aan stageplekken (ook kritisch kijken naar de studierichtingen die er zijn)
 • duidelijk zijn over hun onderwijsvisie


Tot slot

Heeft u zelf een visie op het onderwijs? Hoe komt u tot die visie?  Of weet u wat de visie is van de politieke partijen? Zoals bij alle onderwerpen is het een klus: verdiep je in de dilemma’s, de keuzes en de oplossingen.

Het voordeel van dit probleem is dat de problemen al jaren hetzelfde zijn

Het nadeel is dat de problemen al jaren hetzelfde zijn.

Gepubliceerd door juffiegelukkigonderweg

Nog steeds denk ik "ooit schrijf ik een boek". Tot die tijd vind je me op mijn weblog als ik tenminste niet onderweg - op reis - ben. Het liefst schrijf ik over alledaagse dingen en over taal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: